Číhal, Kabeláč, Kofránek, Scheiner. Koho si na Jičínsku připomínáme v říjnu

S jičínským regionem je spojena spousta jmen významných osobností. Každý měsíc pro vás vybíráme několik z nich, abychom si připomněli výročí jejich narození či úmrtí. Po řadu let tak systematicky budujeme databázi regionálních osobností. Ta už dnes čítá stovky jmen lidí, kteří se zapsali do historie našeho regionu. Podívejte se, koho si připomínáme v říjnu.

Číhal, Vladimír – chemik

Narozen 4. 10. 1929 v Kopidlně

Ing., CSc., docent v oboru ochrany materiálu, literatura z oboru.

Kabeláč, Josef – geodet

Narozen 13. 10. 1929 v Jičíně, zemřel 7. 1. 2008

Prof., Ing., CSc., geodet, astronom, práce z oboru geodetické astronomie a kosmické geodezie. Věnoval se studiu astronomického aspektu staveb komponované krajiny Albrechta z Valdštejna. Psal sportovní reportáže.

Kofránek, Ladislav Jan – sochař

Narozen 24. 6. 1880 ve Vojicích, zemřel 20. 10. 1954 v Praze

Absolvent sochařské školy v Hořicích. Absolvoval Akademii výtvarných umění v Praze u prof. Myslbeka. Mezi nejvýznamnější díla patří sochy v nadživotní velikosti na budově Národní banky, šest soch na portálech Městské knihovny v Praze.

Scheiner, Ludvík – notář

Narozen 4. 5. 1846 ve Zruči nad Sázavou, zemřel 21. 10. 1904 v Hradci Králové

Ve funkci notáře působil 10 let v Sobotce. Měl zde zásluhy o kulturní život města jako čelný funkcionář Občanské besedy a pěveckého sboru, chrámový varhaník a nadšený sokol. Byl starostou jednoty, náčelníkem, jednatelem.

← zpět