Nocování v knihovně

Pozdrav z Noci s Andersenem
Nejkrásnější noc v roce všech knihovnic z dětských oddělení nastala v pátek 29. března – Noc s Andersenem. V Knihovně Václava Čtvrtka v Jičíně se sešly děti z 3. A základní školy v Husově ulici společně s paní učitelkou Renatou Florianovou, aby přespaly v knihovně.

Možnost přespat v knihovně má vždycky jen jedna jediná třída z celého Jičína. Je to odměna za celoroční pravidelné návštěvy knihovny, spolupráci a včasné vracení knížek. Však si děti toho privilegia náležitě považují.

Kolem půl šesté večer jsme se všichni sešli v dětském oddělení, nocležníci si rozbalili spacáky po celé půjčovně a s nadšením se těšili na nadcházející dobrodružství. Na rozjezd jsme si všichni zahráli pár her, pokračovali společnou večeří a pronikli jsme do tajů teček a čárek morseovky. V osm večer jsme se vydali na putování po Rumcajsových stopách, pan věžník Wilda nás přivítal na Valdštejnské bráně a dokonce jen pro nás zatroubil na roh a jako starodávný ponocný oznámil, že devátá večerní hodina právě odbila. Naše cesta Jičínem byla zakončena v ševcovně, kde si každý mohl chvíli hrát.

Po návratu ke knihovně na nás čekalo překvapení v podobě ohnivých vějířů. Na své si přišli i hledači pokladů, kteří se rozhodli vyluštit tajné vzkazy psané morseovkou. Poklad nakonec našli a rozdělili si ho. To už ale některé zmohla únava a tak se pomalu loudali do svých spacáků. Paní knihovnice ještě všem na dobrou noc přečetla pohádku a za nedlouho už se ozývalo jen pravidelné oddechování 23 malých spáčů.

Po ranní rozcvičce si všichni naložili na talířky bohatou snídani, kterou jim starostlivé maminky nachystaly. Proběhla degustace koláčů, bábovek, buchet a placek všeho druhu. A to už se začali objevovat první rodiče, aby si rozebrali své ratolesti. Ještě na chodbě knihovny jim děti nadšeně vyprávěly, co v noci zažily.

A knihovnice z dětského oddělení jičínské knihovny se těší zase za rok na další třídu nocležníků.

Fotografie

← zpět