Než začneme se čtením, musíme v dětech vybudovat důvěru v jazyk, tvrdí psycholog

Než začneme se čtením, je třeba v nejmenších dětech vybudovat důvěru v jazyk, tvrdí psycholog Jeroným Klimeš, který přednášel v knihovně během festivalového týdne na téma vývoj řeči a čtení u dětí. Řada rodin podle něj talent dětí potlačuje, rodiče je trestají za zvídavost a přemýšlení. Vychovávají tak introverty, což má vazbu na vývoj řeči, protože introvertní sklony se projevují ve spojení se sluchem. Celou přednášku můžete zhlédnout na videu.

Podle Jeronýma Klimeše by rodiče měli v počátcích vývoje dorozumívání soustředit úsilí na to, aby dítě přesvědčili, že jazyk je skvělý nástroj ke komunikaci a získávání informací. Použít k tomu musejí prostředky odpovídající mentálním schopnostem dítěte. Pro něj je v prvních fázích příznačná puerilní řeč, tedy jakýsi ekvivalent toho, čím se domlouvali dávní předci člověka. Vyznačuje se primitivní gramatikou a slovy odvozenými od citoslovcí, zvýrazněnou artikulací doprovázenou gesty, zpomalenou výslovností a redundantními obsahy. Věty říkáme pomaleji a třikrát je opakujeme v mírných obměnách. O dítěti pak mluvíme ve třetí osobě. „Pokud se rodiče stydí s dětmi takto mluvit, pak děti začínají mluvit později, hůře vyslovují, ale hlavně se neučí využívat komunikaci jako zdroj zajímavých informací,“ tvrdí psycholog.

Poznatky z přednášky využijí jak sami rodiče, tak knihovna v projektu S knížkou do života, což je série programů, které knihovna nově organizuje pro rodiče úplně nejmenších dětí. Schůzky se konají každý měsíc a termíny najdete vždy v přehledu akcí knihovny.

Jeroným Klimeš

← zpět