Do Jičína přijede besedovat dcera herečky Ireny Kačírkové Kristina Novotná

obálka knihySetkávání s Irenou Kačírkovou, jejími přáteli, nepřáteli a jinými zvířaty. Tak zní titul knihy, kterou napsala Kristina Novotná o své mamince, české herečce, představitelce mnoha divadelních a filmových rolí, která z tohoto světa odešla v roce 1985 ve věku 60 let. O ní a své knize přijede Kristina Novotná besedovat do Jičína ve čtvrtek 13. července od 15 hodin.

„Vím, že mámě něco dlužím. Chci ten dluh splatit. Chci vyprávět o setkávání. O setkávání s lidmi, kteří nás poznamenali. Byli s námi roky nebo jen okamžik. Přesto jsou nezapomenutelní. Vnesli do našeho času na tomhle světě světlo nebo tmu, smích nebo slzy, nebo obojí. Ti lidé zanechali stopu v mé mysli, v mém srdci, protože si je spojuju s maminkou. Bez ní bych je nikdy nepoznala,“ napsala Kristina Novotná ke své knize.

Irena Kačírková chtěla být herečkou odmala. Po maturitě hrála v letech 1943–1944 v Českém divadle moravskoslezském v Ostravě. Poté byla přijata na Státní konzervatoř v Praze (1945–1948). V roce 1949 nastoupila do Realistického divadla, ale po roce přešla do Městských divadel pražských, kde hrála po celou svou kariéru. Své nejlepší role ve filmu i v divadle si zahrála v průběhu 60. let. K jejím oblíbeným partnerům na divadle patřili například Václav Voska, Josef Bek nebo Felix le Breux.

Přijďte na besedu s Kristinou Novotnou ve čtvrtek 13. července od 15 hodin do sálu jičínské knihovny. Vstupné 20 Kč.

← zpět